De kranten stonden er dit voorjaar vol van, Feyenoorder Pedersen had een ademhalingscoach. Pedersen wist dat het trainen van zijn adem hem hielp om langer energiek te blijven in de wedstrijd. Hij is niet de enige. Recent vertelde topspits van Manchester City, Erling Haaland, in een interview dat hij ’s nachts zijn mond dichtplakt om zichzelf te trainen door de neus te ademen. Tennisster Iga Swiatek plakt haar mond zelfs tijdens het trainen af. Kortom: het is duidelijk dat topsporters veel baat hebben bij een optimale ademhaling.
Is deze focus op de adem dan weer zo’n trend in de topsport waar gewone mensen niets aan hebben? Zeker niet! Sporters van hoog niveau hebben vaak al een gezonde ademhaling, bij hen gaat het maar om enkele procenten winst. Juist gewone mensen met klachten kunnen veel baat hebben bij een goede ademtherapeut. Denk daarbij aan bijvoorbeeld astma, slaapapneu of hyperventilatie. We denken vaak dat ademhalen vanzelf wel goed gaat, maar dat is helaas niet altijd het geval. Veel mensen ademen niet optimaal en dat heeft negatieve gevolgen in het lichaam. Je zou het kunnen vergelijken met eten, te veel is niet goed. Wanneer we te veel ademen verliezen we veel Koolzuurgas (CO2). Koolzuurgas zorgt er er voor dat de zuurstof goed bij onze cellen wordt afgeleverd èn dat glad spierweefsel, dat bijvoorbeeld in en rondom onze longen te vinden is, kan ontspannen. Verder zorgt een snelle adem ook voor onrust in ons hoofd. Gelukkig is hier met oefening zeker wat aan te doen.”
Voor iedereen die hier wel een wat meer over wil weten organiseert de Ademwerkplaats regelmatig lezingen over de adem. Wil je een keer een lezing bijwonen of vind je het leuk als ik bij jou bedrijf een training geef over een gezonde ademhaling. Neem dan contact met me op via het contact formulier.