Burn-out is complexe problematiek.
Punt.
Het ontstaat na een lange periode van spanning gevoed door zowel interne als externe factoren. Werk, sociale omstandigheden, persoonlijkheid, mentale en fysieke uitputting en het narratief wat we ons leven geven spelen allemaal een rol. De weg terug vereist dan ook een multidisciplinaire aanpak waarin gewerkt moet worden aan fysieke, mentale en emotioneel aspecten.
Welke rol kan Ademtherapie hierin spelen? Ademhaling reageert op onze fysieke, mentale en emotionele staat. Als we gaan bewegen gaan we vanzelf zwaarder ademen en bij iedere sterke emotie hoort ook een specifiek adempatroon. Dit werkt echter ook andersom, als we bijvoorbeeld snel en hoog gaan ademen, beginnen we ons al snel wat nerveus te voelen. Bij een gezonde ademhaling schakelen we moeiteloos tussen de verschillende adempatronen en past onze adem vanzelf bij de activiteit en stemming.
Bij burn-out is het adempatroon echter ernstig verstoord geraakt. Uit onderzoek van Stans van der Poel blijkt dat testpersonen met een burn-out in rust veel zwaarder ademen als nodig is. Hun ademhaling is qua liters per minuut zelfs gelijk aan die van een persoon zonder klachten welke aan het joggen is. Behalve dat dit over-ademen zorgt voor veel lichamelijk klachten (zoals bijvoorbeeld verzuring van de spieren) heeft het ook een direct effect op de gemoedstoestand. Je lichaam is hierdoor namelijk continu in een staat van paraatheid waarbij het sympathische zenuwstelsel dominant is. In deze staat is het heel lastig om te ontspannen en om helder na te denken. Dit kan zelfs zo erg zijn dat het letterlijk lastig is de ander te verstaan. Het is dus echt van belang dat het zenuwstelsel kalmeert en iemand weer rust in het lijf krijgt. Vanuit die rust zal alle andere therapie dan ook effectiever zijn.
Het doel van de Buteyko methode is om weer een gezond adempatroon te introduceren waardoor er heel de dag door minder geademd wordt. Dit zorgt ervoor dat het gemakkelijker is te ontspannen, contact te maken, te leren en reflecteren. Dus niet een ademhalingsoefening waarvan je op korte termijn even rustiger wordt maar oefeningen om dag en nacht rustiger te ademen. Rust in je lijf en hoofd als startpunt van herstel. Daarom zou wat mij betreft de Buteyko methode integraal onderdeel moeten zijn van de behandeling van burn-out.